logo
sv fi en
Flygbild, Västra plan.

Statlig jackpot för stadionprojektet: ”Det ligger ett fantastiskt lagarbete bakom detta”

Det blåser just nu rejält med medvind kring projektet med att bygga en ny fotbollsstadion i Jakobstad. Jeppis Stadion Ab hade ansökt om ett statligt understöd från regionförvaltningsverket AVI på 750 000 euro och på torsdagen kom glädjebeskedet: Statens idrottsråd förordar hela stödbeloppet. 15.04.2021

–  Det är en härlig blandning känslor på ytan just nu. Jag är lättad, jag är glad, jag är stolt och jag är förstås tacksam, säger stadionbolagets styrelseordförande Björn Anderssén efter att han nåtts av beskedet.

Arbetet med att få statligt understöd ha pågått väldigt länge och delvis gått hand i hand med ansökningen om understöd från UEFA. I början av februari fick stadionprojektet via Finlands Bollförbund grönt ljus för ett stödbelopp på 400 000 euro.

Björn Anderssén är styrelseordförande för Stadionbolaget.

Joakim Strand: ”Positiv stämning kring projektet”

Mycket jobb med stadionprojektet har gjorts på flera olika plan, och dagens besked är ett kvitto på att det hela är på rätt väg.

– Det ligger ett fantastiskt lagarbete bakom det faktum att vi nu når det här mellanmålet på vår väg mot en ny stadion. Man skall inte underskatta betydelsen av det arbete som vår regions politiker stått för, understryker Anderssén.

Riksdagsmannen Joakim Strand från Vasa sitter i statens idrottsråd, och var den första personen som kunde leverera den glada nyheten till Anderssén och stadionbolaget, samt Österbottens Tidning.

– Det har varit en positiv stämning kring det projektet hela vägen. Jakobstad får en fotbollsstadion i tät brittisk stil som är en bra modell även för andra mindre orter, säger Strand till ÖT.

Ger bra skjuts åt aktieförsäljningen

När stadionprojektet nu fått in 1 150 000 euro i understöd återstår ännu en hel del arbete. Via en pågående aktie-emission är målsättningen att från privatpersoner, samfund och företag samla ihop 450 000 euro.

– En positiv nyhet som den vi fick från regionförvaltningsverket gör säkert sitt för att få fart på aktieförsäljningen, som visserligen redan kommit igång på ett positivt sätt, understryker Anderssén.

Den återstående delen av budgeten skall finansieras med lån.

Målet är att Jeppis Stadion kan öppna för spel sommaren 2022.