logo
sv fi en
Simon Skrabb

Landslagsspelarna Skrabb och Sparv investerar i Jakobstads fotbollsframtid: ”Jag vill se det här projektet förverkligas”

Både landslagets kapten Tim Sparv och Italienproffset Simon Skrabb är med och stöder Jeppis Stadion. 20.05.2021

Den finländska fotbollssommaren har kommit igång på allvar, och samma kan även sägas om projektet med att bygga en ny fotbollsstadion till Jakobstad. När först UEFA och sen statsmakten gett finansiellt grönt ljus för bygget har nu också företag och privatpersoner börjat sluta upp på bred front. Både landslagets kapten Tim Sparv och Italienproffset Simon Skrabb är med och stöder Jeppis Stadion.

Skrabb, som är född och uppvuxen i Jakobstad, har många goda minnen från Västra plan – det området där Jeppis Stadion kommer att resa sig.

– Året i B-juniorernas FM-serie spelade jag i princip varje match på den här planen. Vi slaktade i så gott som alla som kom på besök. Vi var väldigt starka här, minns Skrabb med ett brett leende när han blickar ut över planen.

Några år senare var det skarpt läge också på herrnivå, men även den gången gick det väl för den idag 26-årige offensiva mittfältaren.

– Vi fick en härlig start på Veikkausliga-säsongen 2013 då jag gjorde mål här efter kanske 30 sekunder då vi slog KuPS med 2-1, minns han.

År 2019 gick det också bra för FF Jaros B-juniorer på Västra plan.

”Jaro behöver en konstgräsplan”

För Skrabb, som fått sin fotbollsfostran i FF Jaro, är goda yttre förutsättningar en självklarhet. Proffslivet har fört honom via Sverige till Italien och han tror starkt på att stadionbygget kan gynna Jakobstads stolthet rent fotbollsmässigt.

– Jag har alltid betonat att Jaro som ett bollförande lag behöver en konstgräsplan. Det känns onödigt att ge bort en halv säsong på grund av dåliga gräsmattor. Förutom att inramningen och upplevelsen förbättras tror jag också att det helt konkret kommer att betyda flera poäng på hemmaplan, säger Skrabb om det stadionbygge han via aktieköp är med och stöder.

Västra plan har kommit till vägs ende – nu planeras en stadion på samma ställe.

Skrabb är god vän och lagkamrat i Finlands A-landslag med den något äldre mittfältaren Tim Sparv från Oravais. Också för det idag 34-årige Greklandsproffset finns det en solklar Jarokoppling bakom hans engagemang.

– Jag tillbringade en hel del tid i Jakobstad och Tellushallen i min ungdom, då jag var en del av Jaros talangakademi år 2003. Jag minns att jag också fick träna med representationslaget då, det var både inspirerande och lärorikt för mig i den ålder, minns Sparv.

Sparv har byggt planer i Vasa och Oravais

Sparv flyttade som ung junior till England och har även spelat som proffs i Holland, Sverige, Tyskland och Danmark. Fotbollen har helt enkelt varit hans liv under väldigt många år och enligt egen utsago försöker han ge tillbaka i den mån han kan.

Tim Sparv
Landslagskapten Tim Sparv spelade i FF Jaros talangakademi 2003 – idag är han proffs i Grekland.

Sparv har redan varit med om att bygga tre minifotbollsplaner i Vasa och på hemorten Oravais och nu har han även valt att stöda Jakobstadsregionens gemensamma strävan mot en ny arena via aktieköp.

– Jeppis Stadion är ett projekt som inte byggs av sig själv, det krävs att alla som har möjlighet hjälper till. Personligen vill jag vara med och se den här arenan förverkligas, för jag tror den kommer att gynna alla i och omkring Jakobstad. Ung som gammal, elit som amatör, avrundar Huuhkajat-kaptenen Tim Sparv.

Läs mer HÄR hur även du kan vara med och se drömmen om ett nytt stadion bli verklighet!