logo
sv fi en

unelma josta on tulossa totta

Pietarsaari tarvitsee uuden stadion jalkapalloa varten, se ei ole mikään salaisuus. Keskuskenttä on palvelut kaupunkiamme loistavasti, mutta vuosien vieriessä kokonaisuus on rapistunut ja myös jalkapalloyleisön vaatimukset ovat läpikäyneet muutoksia viimeisen 50 vuoden aikana. Nykyisellä käyttöasteella voidaan myös todeta että Keskuskenttä on enemmän museo kuin moderni ja dynaaminen huippu-urheilupyhättö.

Siksi on erityisen tärkeätä että unelma uudesta jalkapallostadionista muuttuu todellisuudeksi.

Jalkapallo-ottelu Pietarsaaren vanhalla kentällä, tänään paikalla on virastotalo. Kuva: Pietarsaaren kaupunginmuseo.

pietarsaari on jalkapallokaupunki

Jalkapallolla on pitkät perinteet Pietarsaaressa. Vuosien saatossa monet yhdistykset, seurat ja joukkueet ovat kirjoittaneet omaa tarinaansa osaksi kaupungin urheiluhistoriaa. Kautta aikain otteluita on myös pelattu monessa eri osoitteessa ympäri kaupunkia.

Myös menestystä on vuosien varrella tullut. IF Drott voitti ensimmäisen ja ainoian Suomen Cup-mestaruuden vuonna 1957 kun taas FC United juhli sekä suomenmestaruuksia että cupmenestystä 2000-luvun alkupuolella. FF Jaron juniorimenestykset B-junioritasolla ovat iloinneet monia, viimeksi syksyllä 2019 kun hopeiset SM-mitalit pujotettiin pelaajien kauloihin Länsikentällä. Moni muistaa sitä paitsi vielä lämmöllä, miten FF Jaron edustusjoukkue pelasi kansainvälisiä Intertoto-otteluita Keskuskentällä 1990-luvun suuruusvuosina.

FM-silver Jaro B 2019
FF Jaron B-juniorit voittivat SM-hopeaa Niklas Vidjeskogin johdolla. Kuva: FF Jaro Junior

MENESTYS EI OLE TULLUT itsestään

Iso askel kehityksessä kohti aitoa jalkapallokaupunkia tuli otettua kaupungissamme 1990-luvun alkuvuosina, kun Urheilutalon viereen nousi maapohjahalli. Käyttöönotto tapahtui vuonna 1991 ja rakennus sai nimekseen Tellus. Vuodet ovat ehtineet vaikuttaa myös Tellushalliin aika lailla, ja peruskorjauksia sekä alustanvaihtoja on jo takana monta. Tästä huolimatta mahdollisuudet harjoitella jalkapalloa hyvissä olosuhteissa vuoden ympäri on aina vain loistava kilpailuetu lähialueemme aktiivisille joukkueille ja pelaajille.

Ei ole kaukaa haettua todeta, että Pietarsaari tuskin olisi jalkapallokaupunkina lähelläkään tämän päivän korkeaa tasoa ja hyvää mainetta, jos Tellushalli olisi aikoinaan jäänyt rakentamatta.

Pelaajat kuten Simon Skrabb, veljekset Portin ja veljekset Eremenko ovat toistuvasti painottaneet keskeisellä paikalla sijaitsevien hyvien harjoitusolojen merkitystä heidän omassa kehityksessä kohti jalkapalloammattilaisuutta.

Jotta voimme taata jalkapallon hyvinvoinnin ja jatkuvan kehityksen kaupungissamme on jalkapallostadion saatava viipymättä aikaiseksi. Tällä projektilla haluamme luoda parhaat mahdolliset edellyytykset onnistua kaikille jotka tekevät joka päivä lajinsa eteen kovasti töitä.

Rakentamalla modernin ja Pietarsaaren olosuhteisiin mitoitetun stadionin Länsikentälle varmistamme omalta osaltamme kaupunkimme paikan maamme jalkapalloilevassa kärjessä.

Kohti unelmaa ja kesää 2023

FF Jaron edustusjoukkue haluaa kovasti palata takaisin maamme korkeimmalle tasolle, mutta nykyisten lisenssivaatimuksien ja määräysten alaisuudessa joukkue ei ilman poikkeusjärjestelyitä voi pelata liigajalkapalloa Keskuskentällä.

FC United on haasteellisten vuosien jälkeen jälleen hyvässä nosteessa.

FC United pelaa tällä hetkellä evakossa ruohokentillä Rosenlundin pappilan lähimaastossa. Kaksikertainen suomen mestari ja kolmin kertainen cupvoittaja ansaitsee arvokkaamman suoritusympäristön.

JBK pelaa tällä hetkellä todella ennakkoluulotonta ja iloista jalkapalloa kakkosen yläpuoliskolla. Yleisöä saapu sankoin joukoin seuraamaan tulevaisuuden tähtipelaajien esiinmarssia ”Klubbin” riveissä. Kuten JBK, myös FF Jaron vahvat B-juniorit pelaavat kotiottelunsa Länsikentän tekonurmella.

Tulevaisuudessa kaikki tämä mahtuu Project Liv Arenan uumeniin.

Verratessa tämän päivän tilanteeseen Keskuskentällä, uudella stadionilla tulee olemaan kuusinkertainen käyttöaste, mikä taas vapauttaa resursseja muualla kaupungin urheilutoimen alueella.

FF Jaron 2008-syntyneet juniorit ovat tuttu näky Länsikentällä, ympäri vuoden.

Kilpaotteluita, harjoituksia alkukeväästä myöhäiseen syksyyn, tasokkaiden juniorturnauksien finaalitapahtumat, koulu-urheilun erilaiset muodot sekä seudun pienimpien junioreiden iloiset perhetapahtumat – kaikki tämä mahtuu Project Liv Arenalle.

Emmekä vielä ole edes maininneet mitä uusi jalkapallostadion tulee merkitsemään kaikille lajiaan rakastaville penkkiurheilijoille. Stadion jossa pääset niin lähelle pelin ydintä että tunnelma on ihan käsin kosketeltavissa.

Tehdään yhdessä unelmasta totta kesällä 2023.

Jeppis Stadion Oy:n hallitus, tammikuussa 2021.