logo
sv fi en

en dröm håller på att bli verklighet

Jakobstad behöver en ny arena för fotboll, det är ingen hemlighet. Centralplanen har tjänat sitt syfte väl, men tidens tand har gjort sitt och fotbollspublikens krav har också ändrats under de senaste 50 åren. Med nuvarande användningsgrad är Centralplanen dessvärre dessutom mera ett museum än en dynamisk och modern arena för toppidrott.

Därför är det viktigt att drömmen om ett nytt fotbollsstadion blir verklighet.

Fotbollsmatch på Gamla plan, där stadens ämbetshus idag står. Bild: Jakobstads museum

fotbollsstaden Jakobstad

Fotbollen har långa anor i staden Jakobstad. Många är de föreningar, klubbar och lag som genom decennierna skrivit in sig i stadens idrottshistoria och matcher har spelats på många olika adresser i vår stad genom åren.

Framgångarna har också varit många. IF Drott vann sin första och enda cuptriumf på 1950-talet, FC United firade flera finska mästerskap under sin storhetstid i början av 2000-talet och FF Jaros framgångsrika juniorlag har spelat hem flera FM-medaljer genom åren, den senaste på Västraplan på senhösten 2019. Dessutom spelade FF Jaro på 1990-talet makalöst nog Intertotocup-matcher i lilla Jakobstad.

FM-silver Jaro B 2019
Jaros B-juniorer vann FM-silver under Niklas Vidjeskogs ledning. Foto: FF Jaro Junior

framgången har inte kommit av sig själv

Ett stort steg i utvecklingen för fotbollsstaden Jakobstad var byggandet av en inomhusarena för fotboll. Jordbanehallen togs i bruk 1991 och fick namnet Tellus. Trots att den nu 30 år gamla byggnaden genomgått flera renoveringar genom åren och underlaget byts med jämna mellanrum, utgör de fina faciliteterna för fotboll året runt alltjämt en stor konkurrensfördel för stadens lag och spelare.

Utan byggandet av Tellushallen i början av 1990-talet under utmanande ekonomiska förhållanden hade inte Jakobstad varit den fotbollsstad den är känd för att vara idag.

Spelare som Simon Skrabb, bröderna Portin och bröderna Eremenko har i upprepade repriser hyllat tillgången till goda och centrala träningsmöjligheter som en framgångsfaktor på deras väg ut i proffslivet.

För att fotbollen skall fortsätta utvecklas och må bra i Jakobstad är byggandet av fotbollsstadion absolut väsentligt. Projektet siktar på att skapa de bästa förutsättningarna för de aktiva när det arbetar hårt för att nå sina mål.

Genom att färdigställa en modern och ändamålsenlig fotbollsstadion kan staden Jakobstad vandra vidare på den av tidigare generationer kartlagda vägen mot fotbollseliten.

drömmen kan bli verklighet 2022

FF Jaros representationslag har länge närt drömmen om att återvända till landets högsta nivå igen, men under nuvarande licensbestämmelser och riktlinjer skulle FF Jaro inte få spela sina hemmamatcher på Centralplan utan undantagstillstånd.

FC United går mot en ny storhetstid inom regionens damfotboll.

FC United spelar för tillfället i exil på gräsplanerna invid Rosenlunds prästgård. De tvåfaldiga finska mästarna och trefaldiga cupmästarna är förtjänta av värdigare förhållanden än så.

JBK spelar en spännande och glad fotboll på övre halvan i division två och lockar publik som den plantskola för stadens kommande unga talanger man etablerat sig som. Likt JBK, spelar även FF Jaros framgångsrika B-juniorer sina hemmamatcher på konstgräset vid Västra plan.

Project Liv Arena har rum för allt detta och mer.

Jämfört med Centralplan kommer Project Liv Arena att ha en sex gånger större nyttjandegrad, samtidigt som bygget kommer att frigöra resurser för andra delar av idrottsverksamheten.

FF Jaros 2008-födda juniorer är en bekant syn på Västra plan långt in på hösten.

Tävlingsmatcher, träningar från tidig vår till sen höst, finaldagar på högklassiga juniorturneringar, skolidrottsevenemang och knattedagar för regionens allra minsta juniorer – allt detta ryms in på Project Liv Arena.

Och då har vi inte ens nämnt vad en fotbollsstadion med läktare på alla sidor, som ligger nära planen nog för att höra varje smäll och uppleva varje närkamp, kommer att betyda för oss alla bänkidrottare som älskar att se på fotboll.

Låt oss agera tillsammans och göra drömmen till verklighet sommaren 2023.

Styrelsen för Jeppis Stadion Ab i januari 2021.